Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest łatwy. Wymaga od osoby trenującej opanowania wiedzy z zakresu odżywiania, treningu, jak i wsparcia suplementacyjnego. O ile podczas okresu budowania masy mięśniowej można było sobie pozwolić na pewne odstępstwa, o tyle podczas okresu odchudzania trzeba wyliczyć bilans dobowy, jak i trzymać się [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
Interwały to pojęcie bardzo ogólne. Bez uściślenia parametrów treningu (np. czasu trwania, intensywności) trening ciągły (klasyczne aeroby) lub przemienny (interwałowy) niewiele znaczy. Naprzemienny marsz (4-6 km/h) i trucht (7-8 km/h) są przykładem interwałów w strefie tlenowej. Gdzie interwały okazały się nieskuteczne? W badaniu Shelley E. [...]
Tradycyjnie osoby związane ze sportami sylwetkowymi oraz Ci, którzy marzą o prezentowaniu latem wspaniałej i umięśnionej sylwetki dzielą rok na dwa główne sezony: sezon masowy, gdzie głównym celem jest przyrost tkanki mięśniowej oraz sezon redukcji, z głównym nastawieniem na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Zachowaj umiar! Warto zachować [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
Wiele osób dość restrykcyjnie podchodzi do tematu diety i odchudzania. To sprawia, że boją się, jak będzie wyglądało ich odżywianie w czasie redukcji oraz co ich czeka później. W artykule opiszę pięć podstawowych zagadnień, które mogą budzić wątpliwości u osób przechodzących na redukcję. Nie staraj się podtrzymywać wyników siłowych za wszelką [...]
Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]
[...] stanu zapalnego). Okazuje się, że w dobrze kontrolowanych badaniach odnotowano zmniejszenie stężenia krążącej interleukiny 6 (IL-6) po zastosowaniu białka serwatkowego. Czy redukcja masy ciała obniża stan zapalny? Tak, w szczególności pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Przeprowadzono kilka badań u osób otyłych oraz u otyłych pacjentów z [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]
[...] wykonuje się ze sztangą, ale to wcale nie znaczy, że się nie da z hantlami, odważnikami kulowymi (kettlebells). Czy ten trening pozwala pozbyć się tkanki tłuszczowej? Cóż, redukcja zależy od przyjętego bilansu kalorii, jeśli jesz więcej, niż wynosi zapotrzebowanie, to nie schudniesz. Za to są to odpowiednie warunki do rozbudowy masy mięśniowej. [...]
Kobiety zapisując się na siłownię, nawet nie biorą pod uwagę tego, że będą ćwiczyć klatkę piersiową. Cel, jaki im przyświeca, to redukcja nadmiernej masy ciała, ujędrnienie dolnych partii oraz wyrzeźbienie brzucha. Zazwyczaj uważają, że ćwiczenia klatki piersiowej czy pleców należą do ćwiczeń męskich, a ich wykonywanie popsuje im figurę. [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Podsumowanie Jeśli musisz, od czasu do czasu zjedz jakiś [...]
[...] siły na tzw. spontaniczną aktywność fizyczną i więcej czasu spędza w bezruchu, nie wspominając już o treningach. Niektóre schorzenia i leki Niektóre schorzenia powodują, że redukcja idzie dość opornie. Jest to np. niedoczynność tarczycy — stan, w którym tarczyca wytwarza zbyt mało hormonów regulujących metabolizm. Problem mogą mieć także osoby, [...]
[...] ma sporo tłuszczu trzewnego, który zwiększa ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, a także wielu stanów zapalnych w organizmie. Nie jest to jednak wyrok, w wielu przypadkach możliwa jest redukcja tego tłuszczu poprzez wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, regularnej aktywności fizycznej, a także odpowiedniej ilości snu.